I snart ett halvt sekel har Monica Dahlström Lannes arbetat för utsatta barns rättigheter. Först som polis med att utreda sexualbrott mot barn sedan genom olika samarbeten med bl.a. Rädda barnen och Ecpat. Hon var initiativtagaren till Eskilstuna-modellen som är förebilden för dagens Barnahus. Hon var den första kvinnliga uniformerade polisen i Eskilstuna och den första kvinnliga svenska polisen som fick åka till Scotland Yard för att vidareutbilda sig.
Monica har även skrivit böckerna Mot dessa våra minsta, som handlar om sexualbrott mot barn och Blåmärken får vi alla, som handlar om hur det går till när samhället blundar för barn som lever med våld eller övergrepp. Tyvärr en högaktuell bok efter mordet på Tintin.
Jag ville veta mer om denna kvinnas engagemang så det blev ett hemma hos-samtal som varade i fyra timmar som nu har klippts ner till flera poddavsnitt
I detta avsnitt av pratar vi om hur Monica förstod hur hon skulle prata med och lyssna på barnen när hon började att utreda sexualbrott mot barn. Att Kapten Klänning ville ha bort henne från Polishögskolan där hon var lärare men att grova brottslingar skrev från fängelsett och protesterade mot det. Om alarmerande låga uppklarningsprocent inom sexualbrott mot barn. Och att en innovationssluss vore ett utmärkt sätt att uppnå ett bättre och mer rättssäkert samhälle.
Jag ber om ursäkt för ljudkvalitén. Det finns med både fågelkvitter och slagborrmaskin, en ljudteknikers mardröm. Men samtalet är viktigt och Monicas erfarenheter måste nå fler lyssnare.
Mörkertalet – Mänskliga rättigheter i praktiken!
Lev väl!/ Maria
Vill du lyssna på poddavsnittet med Monica så trycker du på pilen i bilden nedan.
Senaste kommentarer